12:15

Gunnared KIF

Referat: Fröjdens FK - Gunnared KIF

Fröjdens - Gunnared 7-2 (3-2) 29/4

Efter en vinst och en förlust i serien var Fröjdens måna om att gå segrande ur den kritiska tredje omgången. Fröjdens ställde som vanligt ett starkt lag på benen, trots vissa omstruktureringar kort inpå match. För övrigt var förhållandena näst intill perfekta denna sen-april-lördag. 10+ i luften, sol och en, som alltid, manstark klack bjöd in till fin fotboll. Dock infann sig även den obligatoriska snålblåsten över Heden, vilket drog ned stämningen en gnutta.
Domaren, en medelålders man för dagen klädd i gult, blåste i pipan och matchen var igång. Fröjdens tog direkt tag i taktpinnen, trillade boll och hittade ytor. “Dumpytan”, den bakom motståndarnas ytterbackar, användes med framgång. Därför var det en rejäl kalldusch när Gunnared lyckades göra 1-0 i den 17:e minuten. Ganska snyggt förvisso, men långt ifrån rättvist. Läget blev än mer prekärt när Gunnared lyckades göra 2-0 efter en halvtimmes spel. Även det ett helt okej fotbollsmål, men ändå. Att föra spelet, känna att man är det bättre laget och ändå ligga under med 0-2 skulle kunna slå undan benen på vilket lag som helst, men det är här den största skillnaden mellan Fröjdens anno 2016 och Fröjdens anno 2017 visar sig. Istället för att kapitulera påbörjades en vändning av sällan skådat slag. Förändringen i inställning personifierades i den 35:e matchminuten av David Tenenbaum som likt en murbräcka vann tre raka närkamper på mittplan. Bollen letade sig fram till Mange “Magnus” Svantesson. Naser “Naser” Rahimi, som kommit in efter att Axel dragit en baksida, gav sig iväg på en patenterad djupledslöpning. Mange serverade och Naser vispade, på Thomas Muller-manér, in bollen mellan benen på Gunnared-keepern. 1-2. Förlösande för Fröjdens såklart som återtog momentumet i matchen. Inte långt senare dimper bollen ner framför fötterna på Bäckis Bäckström i vänsterposition. Bäckström lägger över bollen från vänster till höger och placerar in kulan i bortre hörnet. 2-2. Den mentala medvinden är nu total hos Fröjdens. Innan halvleken är över fullbordas också vändningen när den säsongsdebuterande Robin “Lucio” Berndtzen nickar in Niclas “Gio” Eklunds frispark. Därmed täpptes också truten igen på Bäckström och Mattsson som svurit över att bollen inte rullats igång på mittplan.
I halvtid pratade Fröjdens om att fortsätta på den inslagna vägen, passa, springa och skjuta. Annars bra. Noterbart är att Fröjdens bytte målvakt i halvtid, Målvakts-Rikard ut och Paschim in. Båda stabila och fina. När väl andra halvlek var igång stod matchen och vägde initialt. Fröjdens visste att ett fjärde mål i praktiken skulle säkra vinsten, och det skulle komma. I den 57:e matchminuten radar Fröjdens upp ett sovjetiskt klapp-klapp anfall där nämnda Berndtzen levererar sista mackan till Naser som än en gång skjuter när han fäller sig fram. 4-2. Nu går allt Fröjdens väg. Kapten Berndtzen gör ytterligare två mål på lika många minuter och någonstans i virrvarret får Gunnared en man utvisad. Kronan på verket är att Calle “Tysken” Schultze får trycka in 7-2 i den 71a minuten. Som Zlatan mot Ungern. Fast lågt. De sista 20 minuterna spelar Fröjdens behärskat av och på läktaren viskas det om “Juventus som på fornstora dagar.” Ibland är det finaste som finns en avslagen sista kvart.
Summa summarum, Fröjdens gör en gedigen insats och bör vara klart nöjda. Sju mål går inte av för hackor. Extra plus till Berndtzens med 3 mål och 1 ass, extraordinärt som mittback. Erik Dahl är fin som vanligt. Tysken och Callenberg kommer båda in och visar att de är spelsugna. Naser är jobbig att möta med sitt tunga djupledsspel.